Uploaded with ImageShack.us

Sunday, August 7, 2011

10 oRAnG yAng........................................


Bismillahirrahmanirrahim.......

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana masih diberikan kesempatan hidup di atas dunia hingga ke hari ini. Kepada rakan-rakan semua,anda apa khabar??? Saya mendoakan kalian sihat-sihat selalu. Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu makna kepada kita semua. Hari ni cuma nak post artikel yg kemungkinan rakan-rakan semua dah tahu dan dah ingat. Tapi tak salah kan kalau post jgk. hehehe. Hari nak post berkenaan 10 Sahabat Rasulullah Yang Di jamin Syurga.

10 Sahabat Rasulullah SAW yang dijamin masuk syurga berdasarkan hadits berikut: Tercatat dalam “ARRIYADH ANNADHIRAH FI MANAQIBIL ASYARAH“ dari sahabat Abu Dzar ra, bahwa Rasulullah masuk ke rumah Aisyah ra dan bersabda: “Wahai Aisyah, inginkah engkau mendengar kabar gembira?”Aisyah menjawab : “Tentu, ya Rasulullah.” Lalu Nabi SAW bersabda, ”Ada sepuluh orang yang mendapat kabar gembira masuk surga, yaitu : Ayahmu masuk surga dan kawannya adalah Ibrahim; Umar masuk surga dan kawannya Nuh; Utsman masuk surga dan kawannya adalah aku; Ali masuk surga dan kawannya adalah Yahya bin Zakariya; Thalhah masuk surga dan kawannya adalah Daud; Azzubair masuk surga dan kawannya adalah Ismail; Sa’ad masuk surga dan kawannya adalah Sulaiman; Said bin Zaid masuk surga dan kawannya adalah Musa bin Imran; Abdurrahman bin Auf masuk surga dan kawannya adalah Isa bin Maryam; Abu Ubaidah ibnul Jarrah masuk surga dan kawannya adalah Idris Alaihissalam.”

Kisah ringkas 10 Sahabat

1. Abu Bakar bin Abi Qohafah (Assiddiq), adalah seorang Quraisy dari kabilah yang sama dengan Rasulullah, hanya berbeda keluarga. Bila Abu Bakar berasal dari keluarga Tamimi, maka Rasulullah berasal dari keluarga Hasyimi. Abu Bakar adalah seorang pedagang yang selalu menjaga kehormatan diri. Walaupun beliau seorang yang kaya dan pengaruhnya besar tetapi beliau memiliki akhlaq yang mulia. Sebelum datangnya Islam, beliau adalah sahabat Rasulullah yang memiliki karakter yang mirip dengan Rasulullah. Belum pernah ada orang yang menyaksikan Abu Bakar minum arak atau pun menyembah berhala. Dia tidak pernah berdusta. Begitu banyak kemiripan antara beliau dengan Rasulullah sehingga tak heran kemudian beliau menjadi khalifah pertama setelah Rasulullah wafat. 
“Jika ditimbang keimanan Abu Bakar dengan keimanan seluruh ummat niscaya akan lebih berat keimanan Abu Bakar. ”(HR. Al Baihaqi)
Walaupun menjadi Khalifah dalam masa yang singkat, Abu Bakar telah banyak memperbaharui kehidupan kaum muslimin, memerangi nabi palsu, dan kaum muslimin yang tidak mahu membayar zakat. Pada masa pemerintahannya juga penulisan AlQur’an dalam lembaran-lembaran dimulai.
2. Umar Ibnul Khattab, beliau berasal dari kabilah yang sama dengan Rasulullah SAW dan masih satu datuk yakni Ka’ab bin Luai. Umar masuk Islam setelah bertemu dengan adiknya Fatimah dan suami adiknya Said bin Zaid pada tahun ke-6 kenabian dan sebelum Umar telah ada 39 orang lelaki dan 26 wanita yang masuk Islam. Di kaumnya Umar dikenal sebagai seorang yang pandai berdiskusi, berdialog, memecahkan permasalahan serta bersifat kasar. Setelah Umar masuk Islam, da’wah kemudiannya dilakukan secara terang-terangan, begitupun di saat hijrah, Umar adalah segelintir orang yang berhijrah dengan terang-terangan. Beliau sengaja berangkat pada siang hari dan melewati gerombolan Quraisy. Ketika melewati mereka, Umar berkata, ”Aku akan meninggalkan Mekah dan menuju Madinah. Siapa yang ingin menjadikan ibunya kehilangan puteranya atau ingin anaknya menjadi yatim, silakan menghadang aku di belakang lembah ini!” Mendengar perkataan Umar tak seorangpun yang berani membuntuti apalagi mencegah Umar. 
Sebagai khalifah, Umar adalah seorang yang sangat mementingkan kesejahteraan ummatnya. Hampir setiap malam beliau berkeliling khuatir masih ada yang belum dipenuhi keperluan rakyatnya. Beliau juga meluaskan empayar Islam ke luar jazirah Arab.
3. Uthman bin Affan, sebuah Hadith yang menggambarkan peribadi Uthman : “Orang yang paling kasih sayang di antara ummatku adalah Abu Bakar, dan paling teguh dalam menjaga ajaran Allah adalah Umar, dan yang paling bersifat pemalu adalah Uthman. (HR Ahmad, Ibnu Majah, Al Hakim, At Tirmidzi) Uthman adalah seorang yang sangat dermawan. Uthman pernah membiayai persiapan sebuah pasukan. Setelah kaum muslimin berhijrah, saat kesulitan air, Uthmanlah yang membeli telaga dari seorang Yahudi untuk kepentingan kaum muslimin. Pada masa kepemimpinannya Uthman merintis penulisan Al Qur’an dalam bentuk mushaf, dari lembaran-lembaran yang mulai ditulis pada masa pemerintahan Khalifah Abu Bakar.
4. Sahabat berikutnya adalah Ali bin Abi Thalib, pemuda pertama yang masuk Islam, beliau yang menggantikan tempat tidur Rasulullah saat Baginda berhijrah. Ali dinikahkan oleh Rasulullah dengan puteri kesayangannya Fatimah. Ali sangat sederhana kehidupannya.
5. Sahabat kelima yang dijamin masuk syurga ialah Thalhah bin Ubaidillah. Semasa peperangan Uhud, beliau terkena lebih dari 70 tikaman atau panah serta jari tangannya putus. Namun Thalhah yang berperawatakan kekar serta sangat kuat inilah yang melindungi Rasulullah disaat-saat genting. Beliau memapah Rasulullah menaiki bukit Uhud yang berada di hujung medan pertempuran saat kaum musyrikin pergi meninggalkan medan peperangan kerana berfikir Rasulullah telah wafat. Saat itu Thalhah berkata kepada Rasulullah, ”Aku tebus engkau ya Rasulullah dengan ayah dan ibuku.” Nabi tersenyum seraya berkata, ”Engkau adalah Thalhah kebajikan.” Sejak itu Thalhah mendapat julukan Burung Helang hari Uhud. Rasulullah pernah berkata kepada para sahabatnya, ”Orang ini termasuk yang gugur dan barang siapa yang senang melihat seorang yang syahid berjalan di muka bumi maka lihatlah Thalhah.”
6. Azzubair bin Awwam, beliau adalah sahabat karib kepada Thalhah. Beliau muslim pada usia 15 tahun dan berhjrah pada umur 18 belas tahun, dengan seksaan yang di terima dari pamannya sendiri. Kepahlawanan Azzubair ibn Awwam pertama dilihat dalam Badar saat ia berhadapan dengan Ubaidah bin Said Ibn Ash. Azzubair ibn Awwam berjaya menombak kedua matanya sehingga akhirnya Ubaidah tersungkur tak bergerak lagi Hal ini membuat pasukan Quraisy ketakutan.
Rasulullah sangat mencintai Azzubair ibn Awwam. Baginda pernah bersabda, ”Setiap nabi memiliki pengikut pendamping yang setia (hawari), dan hawariku adalah Azzubair ibn Awwam.” Azzubair ibn Awwam adalah suami kepada Asma binti Abu Bakar yang menghantarkan makanan kepada Rasulullah saat beliau berhijrah bersama ayahnya. Pada masa pemerintahan Umar, saat panglima perang menghadapi tentera Romawi di Mesir, Amr bin Ash meminta tentera bantuan pada Amirul Mu’minin. Umar mengirimkan empat ribu tentera yang dipimpin oleh empat orang komander, dan Umar menulis surat yang isinya, ”Aku mengirim empat ribu tentera bantuan yang dipimpin empat orang sahabat terkemuka dan masing-masing bernilai seribu orang. Tahukah anda siapa empat orang komander itu? Mereka adalah Ubadah ibn Assamit, Almiqdaad ibn Aswad, Maslamah bin Mukhalid, dan Azzubair bin Awwam.” Demikianlah dengan izin Allah, pasukan kaum muslimin berhasil meraih kemenangan.
7. Abdurrahman bin Auf, adalah seorang pedagang yang berjaya, namun saat berhijrah beliau meninggalkan semua harta yang telah diusahakan sekian lama. Namun, apabila tiba di Madinah beliau kembali menjadi seorang yang kaya raya. Di saat beliau meninggal, wasiat beliau adalah agar setiap peserta perang Badar yang masih hidup mendapat empat ratus dinar, sedang yang masih hidup diwaktu itu sekitar seratus orang, termasuk Ali dan Uthman. Beliaupun berwasiat agar sebahagian hartanya diberikan kepada ummahatul muslimin, sehingga Aisyah berdoa: “Semoga Allah memberi minum kepadanya air dari mata air Salsabil di syurga.”
8. Sahabat yang disebutkan berikutnya adalah Saad bin Abi Waqqash, orang pertama yang terkena panah fisabilillah. Sewaktu keislamannya, beliau sangat dikecam oleh ibunya, namun tetap tabah, dan kukuh pada keislamannya.
9. Said bin Zaid, adik ipar Umar, adalah orang yang dididik oleh seorang ayah yang beroleh bihayah Islam tanpa melalui kitab atau nabi mereka seperti halnya Salman Al Farisi, dan Abu Dzar Al Ghifari. Banyak orang yang lemah berkumpul di rumah mereka untuk memperoleh ketenteraman dan keamanan, serta penghilang rasa lapar, kerana Said adalah seorang sahabat yang dermawan dan murah tangan.
10. Nama terakhir yang meraih jaminan syurga adalah Abu Ubaidah Ibn Jarrah, yang akhirnya terpaksa membunuh ayahnya dalam perang Badar, sehingga Allah menurunkan QS Al Mujadilah : 22. Begitupun dalam perang Uhud, Abu Ubaidahlah yang mencabut besi tajam yang menempel pada kedua rahang Rasulullah, dan dengan begitu beliau rela kehilangan giginya. Abu Ubaidah mendapat gelaran dari Rasulullah sebagai pemegang amanat ummat, seperti dalam sabda beliau : “Tiap-tiap ummat ada orang pemegang amanat, dan pemegang amanat ummat ini adalah Abu Ubaidah Ibn Jarrah.”

ini lah serba sedikit cerita berkenaan para sahabat yang dijamin syurga. Pernahkah kita berfikir, adakah kita sekuat dan sehebat semua sahabat ini? Renungkan dan muhasabah diri kita. Assalamualaikum.....~_~

No comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes